PĂRUL – SIMBOL DE FRUMUSEȚE

Părul reprezintă unul din elementele care ne definesc ca și persoane. El  reprezintă un simbol de frumusețe.

Ce  facem însă atunci când privim în oglindă și vedem că acesta s-a rărit lăsând să se vadă pielea capului? Sau dacă atunci când ne pieptănăm sau ne spălăm observăm foarte multe fire de păr pierdute?

Sunt foarte multe paciente care mi se adresează pentru căderea părului. Din păcate majoritatea ajung când aproximativ 50% din păr este deja pierdut. Există cazuri fericite când foliculii de păr sunt încă prezenți și ei pot să fie stimulați prin diverse terapii pentru a produce noi fire însă, există și cazuri în care nu mai avem ce stimula.

           Dar mai întâi ce înseamnă o cădere normală a părului?

Este important să știm că aproximativ 90-95% din păr se află în perioada de creștere (numită perioada anagenă) și 5-10% se află în perioada de cădere (perioada telogenă). Zilnic este normal să pierdem, mai ales la spălare sau pieptănare, 50-80 de fire pe zi.

         De ce există această pierdere de 50-80 fire de păr pe zi?

Firul de păr prezintă un ciclu de viață în sensul în care există o perioadă de creștere (anagen), urmată de una de stagnare (catagen), apoi pierdere (telogen) și creșterea unui nou fir de păr (kenogen). Lungimea fiecărei perioade este determinată genetic și influențată de factori interni. Perioada de creștere durează între 2 și 6 ani. După ce perioada de creștere încetează apare o perioadă de pauză, de stagnare (catagen) de aproximativ 3 luni. În această perioadă  foliculul de păr involuează apoi firul cade intrând în telogen ceea ce face să pierdem aproximativ 50-80 fire de păr pe zi.

Căderea unui număr mai mare de fire de păr pe zi este bine să ne îndrume spre medicul dermatolog.

           De ce cade părul?

Cauzele de cădere a părului pot să fie externe și/sau interne. Dintre cauzele externe există diverse afecțiuni localizate la nivelul pielii capului care favorizează căderea de obicei afecțiuni inflamatorii precum dermatita seboreică sau psoriazisul. Cauzele interne care produc  căderea părului sunt afecțiuni hormonale, anemia și afecțiunile autoimune.

Tricoscopia este una din investigațiile care orientează medicul dermatolog către posibila cauză de cădere a părului. Este necesar însă ca aceasta să fie efectuată de un medic cu experiență.

Identificarea cauzei și acțiunea asupra ei este esențială pentru oprirea căderii părului și stimularea producerii de fire noi. Este bine să vă adresați medicului dermatolog la primele semne de cădere a părului pentru a vă păstra acest simbol de frumusețe.

 

Nu ai niciun produs în coș.