EVALUAREA DERMATOLOGICĂ ONLINE SAU TELEDERMATOLOGIA – O TEHNOLOGIE ÎN AJUTORUL PACIENȚILOR

O dată cu pandemia dată de infecția cu virusul SARS CoV2, în România a început să se dezvolte evaluarea medicală online sau telemedicina.
Dermatologia este poate cea mai vizuală ramură a medicinei, deoarece pielea este organul cel mai accesibil vederii și examinării. Tocmai din acest motiv aplicarea tehnicilor moderne de telemedicină se
poate folosi în această specialitate.
Termenul de teledermatologie a fost folosit prima dată în 1995 în USA, în zonele rurale unde nu exista acces la medicul dermatolog. Cu timpul, folosirea teledermatologiei s-a extins și în țările al căror teritoriu cuprind insule și arhipeleaguri, unde accesul la medicul specialist este dificil. De asemenea, treptat, a fost extinsă și în alte țări.
Teledermatologia este cea mai studiată secțiune de telemedicină și interesul pentru această disciplină este subliniat de numărul tot mai mare de articole științifice publicate în literatura ultimilor ani.
Articolele științifice publicate în acest domeniu au crescut de la un număr de 3 pe an în 1995, la 113 pe an în 2020 (până în august 2020, conform PubMed), în total 830 articole publicate până în prezent.
Multe din aceste articole au demonstrat fezabilitatea și fiabilitatea teledermatologiei ca tehnică pentru reducerea vizitelor clasice față în față de aproximativ 70–80%, cu avantaje clare pentru pacienți și
sistemele de asistență medicală. Studiile arată că pacienții preferă această evaluare deoarece le oferă flexibilitate și le salvează timpul prin absența deplasării și a timpului de așteptare.
Se consideră că teledermatologia este un mijloc promițător al viitorului, capabil să îmbunătățească calitatea vieții umane din punct de vedere economic, social și cultural. Asadar, vă invit să ne întâlnim și online atunci când ați observat o modificare la nivelul pielii, unghiilor și părului sau când doriți să vă mențineți frumusețea și sănătatea.

Referințe:
1.Hadeler E et all. Definitions, survey methods, and findings of patient satisfaction studies in teledermatology: a systematic review. Arch Dermatol Res. 2020 Jul 28:1–11
2. Niccolò Nami et all Teledermatology: state-of-the-art and future perspectives. Expert Rev. Dermatol. 7(1), (2012)

Nu ai niciun produs în coș.