Cancerul este un diagnostic cutremurător!
În practica medicală întâlnesc pacienți care, deși au indicație medicală pentru îndepărtarea unei alunițe suspecte, refuză pentru că au auzit că nu este bine. Acest lucru îi poate costa viața! Sper, ca următoarele rânduri, să salveze cât mai multe vieți.
Ce este bine de știut?
Alunița trebuie să fie evaluată de medicul dermatolog care este familiarizat cu examinarea dermatoscopică a acesteia. Această evaluare, pentru un medic experimentat cu această tehnică, permite identificarea de modificări încă din primele stadii ale evoluției aluniței spre cancerul de piele numit melanom, cel mai de temut cancer cutanat. În situația observării acestor modificări există indicație medicală de îndepărtare a aluniței suspecte iar acest lucru salvează vieți.
Dacă aveți o aluniță suspectă sau chiar ați primit diagnosticul de melanom este bine să se îndepărteze?
În cazul acesta este chiar vital să existe o îndepărtare a acestei leziuni. Frecvent, mi se spune „am o cunoștință care a decedat pentru că și-a scos o aluniță”. De fiecare dată explic că acest lucru s-a întâmplat pentru că a fost scoasă prea târziu iar celulele maligne au ajuns deja la alte organe înainte ca melanomul să fie îndepărtat. Așadar, în situația în care pacientul a primit un diagnostic de aluniță suspectă sau chiar melanom este bine să se realizeze îndepărtarea leziunii.
Cum este bine să fie îndepărtată o aluniță care este suspectă?
Recomandarea este să fie îndepărtată prin excizie chirurgicală. Inițial această excizie se realizează cu margini de 2-3 mm în jur. Fragmentul excizat se trimite spre examinare histopatologică. În urma acestei examinări se confirmă sau nu faptul că este malignă. În situația în care este malignă este dat un indice care arată gradul de extindere la nivelul pielii a tumorii și, în funcție de această informație, se realizează re-excizia cu margini mai mari sau, în anumite situații, se evaluează și alte organe pentru a observa dacă celulele canceroase au ajuns la aceste organe.
Excizia chirurgicală este indicată în momentul în alunița este suspectă. Nu se recomandă alte metode distructive de tip laser deoarece vor determina distrugerea incompletă a celulelor maligne și evoluția spre metastaze.
Dacă ați primit diagnosticul de melanom ce este bine să știți
Există următoarele situații:
- 1. situația în care celulele maligne nu au depășit pielea și excizia chirurgicală reprezintă modalitate terapeutică. Această excizie chirurgicală se efectuează de medicul dermatolog care are competențe de chirurgie dermatologică. După realizarea exciziei chirurgicale pacientul este o persoană vindecată.
- 2. situația în care celulele canceroase au depășit pielea. În acest caz medicul dermatolog pune diagnosticul, realizează biopsia excizională iar după venirea rezultatului histopatologic îndrumă pacientul către medicul chirurg (în vederea re-exciziei, în funcție de un indice histopatologic) și respectiv medicul oncolog (care evaluează afectarea altor organe și stabilește tratamentul oncologic).
În oricare din aceste situații este nevoie de monitorizarea de către medicul dermatolog. Această monitorizare este periodică la 3 luni în primii 2 ani și apoi la 6 luni în următorii 3 ani. Motivul pentru care se realizează această monitorizare este acela că poate exista riscul de apariție, în altă zonă, a unui alt cancer cutanat iar identificarea acestuia în stadii precoce este salvatoare de vieți. De asemenea, există recomandarea ca medicul dermatolog să evalueze și rudele de gradul I ale pacienților diagnosticați cu melanom.
Așadar, controlul dermatologic periodic este esențial pentru sănătatea dumneavoastră. Primirea unui diagnostic de melanom sau aluniță suspectă necesită excizia chirurgicală a leziunii iar această intervenție salvează sau prelungește viața.