Sifilisul este o afecțiune transmisă pe cale sexuală. În momentul în care ați avut un contact sexual neprotejat, întâmplător, este bine să vă adresați medicului dermato-venerolog pentru a vă evalua pentru o posibilă afecțiune cu transmitere sexuală.
Sifilisul poate să se manifeste prin leziuni cutaneo-mucoase sau alte manifestări (neurologice, oftalmologice, auditive, hepatice, articulare, cardiovasculare) în funcție de stadiu de evoluție.
Leziunile cutaneo-mucoase constau în ulcerație la nivelul regiunii genitale însoțită de adenopatie locală. Dacă nu este identificat la timp și tratat, atunci trece în stadiul secundar, când apar leziuni cutanate extinse însoțite de adenopatie generalizată. Poate să apară cădere a părului și formațiuni la nivelul mucoasei genitale precum și manifestări din partea altor organe. Dacă nu se tratează trece în stadiul 3 când apar modificări neurologice, oftalmologice și auditive. De asemnea, oricare din cele 3 stadii poate să apară ca și manifestare inițială a bolii.
La anumite persoane, sifilisul nu produce nici o manifestare și este diagnosticat întâmplător când se recolteaza analize specifice.