Recomand îndepărtarea unui nev (aluniță) doar dacă din punct de vedere clinic și dermatoscopic prezintă semne că poate să fie un cancer cutanat.
Însă, în situația în care, o persoană dorește îndepărtarea unei alunițe care din punct de vedere medical nu prezintă semne de îngrijorare, dar vrea să nu o mai aibă atunci îndepărtez și astfel de alunițe. În această situație însă, întotdeauna discut din punct de vedere estetic avantajele și dezavantajele unei astfel de proceduri.
Îndepărtarea unei alunițe se face cu anestezie locală și durează în medie 20 minute. În principiu nu este dureroasă, există doar o ușoară senzație de usturime în momentul în care se face anestezia.
Se efectuează excizia chirurgicală a nevului împreună cu câțiva mm de tegument normal. Fragmentul cutanat este trimis pentru examen histopatologic. Acesta analizează modificările produse la nivelul formațiunii și oferă informații despre tipurile de celule (benigne sau maligne). Rezultatul se primește în câteva zile. După excizie, zona de unde a fost excizată alunița se suturează, iar firele se îndepartează la aproximativ 7-21 zile în funcție de localizare.
În situația, în care o aluniță prezintă semne clinice că este benignă și pacientul dorește îndepărtarea ei, din motive estetice, se poate tăia ceea ce este reliefat din aluniță (shave excizie), iar baza se vaporizează cu laserul. În această situație, deși cicatricea este mai mică, poate exista posibilitatea reapariției aluniței deoarece mai pot rămâne celule care nu se pot vedea cu ochiul liber.
Contactați-mă azi, pentru a afla ce tip de alunițe aveți și, în funcție de aceasta, ce tip de intervenție este necesară.